Fullsatt!

I veckan arrangerade Huddinge Konstnärsklubbs Vänner en diskussion där vi frågade ” Hur står det till med konsten i Huddinge?” Deltagarna i den fullsatta lokalen fick lyssna och ställa frågor till Huddinges nya kultur- och fritidsdirektör Anneli Fällman, Henrik Örneblad, tf vd för Huddinge Samhällsfastigheter AB samt till Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder AB. Samtliga är nya på sina poster.

Mycket hann avhandlas under kvällen. Vi fick bli veta att ett nytt kulturpolitiskt program håller på att tas fram. Det beräknas vara färdigt i vår. Kultur- och fritidsförvaltningen håller också på och utreder 1%-regeln som ska vara färdig till jul för att sedan skickas ut på remiss. Hur strukturen i bolagen kommer att se ut både vad gäller inköp och vård av befintlig konst är inte helt klart. En person i vardera bolag har fått ett visst ansvar för detta men det är  dock inte helt klart vilken roll dessa kommer att få. När det gäller ansvar för och vård av den befintliga konsten så ska detta ingå i den ordinarie  fastighetsförvaltningen. Flera som fanns på plats under kvällen var bekymrade över nuvarande underhåll, något som bolagscheferna skulle ta med sig tillbaka. Konstnären Svenerik Jacobsson kunde dock vittna om att åtgärder nu vidtagits vad gäller ett av hans konstverk efter flera påstötningar under lång tid. Samarbetet mellan bolagen och kommunens kultur- och fritidsförvaltning har förbättrats och fungerar numera väl.

Vi fick också veta att det troligen inte blir några mer pengar till kulturverksamheten. Kommunen kommer att bjuda in kulturföreningarna, som ju är helt beroende av ideella krafter, till en kurs i att söka bidrag hos olika institutioner och stiftelser. Huddinge är i förhållande till sin folkmängd landets fjortonde största kommun och satsar 652 kronor per invånare på kulturverksamhet. I detta ingår bibliotek, musikskola och allmän kulturverksamhet. I storleksmässigt jämförbara kommuner som Lund, Borås, Eskilstuna och Gävle satsas dubbelt så mycket eller mer. I Stockholms län är vi sett till befolkningen näst störst och ligger på plats 23 av 26!

HKKV kommer fortsätta att bevaka detta område och återkommer i vår med en uppföljning.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.