Lyckat HKKV-besök i Årsta

Lördagen 13 maj 2017 arrangerade HKKV en konst- och arkitekturvandring i Årsta. Den leddes av HKKV-medlemmen och arkitekten Ben Stenmark. 

Årsta Centrum som stod klart 1953 var det första centrum där man sökte förverkliga grannskapsidén. Tanken var att skapa ett lagom stort samhälle som kunde vara underlag för ett centrum med service. Centrumet är skapat av arkitekterna Erik och Tore Ahlsén. I centrumet fanns medborgarhus, bibliotek, teater, samlingslokaler och biograf samt butiker av olika slag. Under  ledning av Ben fick vi se Årsta Folkets Hus med bla den fina väggmålningen av Uno Wallman. Utanför huset står Bror Marklunds fina skulpturer. Han hade , fick vi veta, sin ateljé i ett av husen som vetter mot torget. Under vandringen träffade vi bl a på en rolig och humoristisk skulpturgrupp som vår egen HKK-medlem Olle Brand  gjort ( tyvärr avliden). Efter rundvandringen fick vi tillfälle att gå in i Årstas kyrka som är endast 5 år gammal.En ljus kyrka där varenda detalj är uttänkt och väl värd att se. Arkitekt är Johan Celsing. Avslutningsvis intogs lunch i biblioteket i Årsta centrum. Stort tack Ben för en mycket givande vandring!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.