Lärorikt och trevligt besök hos Milla Jüllig! Kom med på Rakubränningen 20/4 17:30!

Den 31 mars hade HKKvänner den stora glädjen att få komma på ateljébesök till skulptören Milla Jüllig. Milla höll en liten föreläsning om Rakuteknik.

I korthet är Raku  en keramisk tillverkningsmetod, som har sitt ursprung i Japan. Dit kom enligt traditionen den förste raku-mästaren Chojirō med sin familj från Korea på 1500-talet. Han utvecklade ett sätt att bränna stengods snabbt i över 1000 grader. Denna teknik har sedan anammats av västerlänningar som fortsatt experimentera bl a med olika glasyrer. Föremålen glaseras och bränns i ett oljefat. Hettan gör att glasyren krackelerar när man tar ut den beroende på temperaturen ute. Föremålet läggs i en tunna med sågspån. Elden äter allt syre ca 15 min. Det gör att metallerna fäller ut och vackra färger uppstår. Föremålet stoppas i kallt vatten så får man hålla tummarna att det inte spricker.

Efter föreläsningen fick vi sätta oss runt köksbordet och själva knåda föremål. Nu ska leran torka och Milla kommer sedan att förarbeta genom att skröjbränna dem (dvs bränna i en vanlig keramikugn) i 800 grader för att glasyren ska fästa när själva rakubränningen äger rum.

Text: Madeleine Engfeldt-Julin

Steg 2 Rakubränning 20/4 kl 17:30

Du som är nyfiken  på rakubränning är välkommen, oavsett om du var med första gången. Rakubränningen kommer att äga rum utomhus den 20 april klockan 17:30 hos Milla Jüllig, Vistavägen 28b. (Vid regn ställs bränningen in). Anmäl till stella@hkkvanner.se om du är intresserad!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.