Mångsidighet och kreativitet

Så kan man sammanfatta konstnärssamtalet som hölls den 28 januari av HKKV med Anna Bengtsson och Thomas Tidholm nu aktuella konstnärer i Flygeln med temat ”Bevingade Vänner”. Samtalet leddes av Madeleine Engfeldt-Julin, HKKV. Utställningen pågår till 7.2.

Konstnärssamtal med fr v. Anna Bengtsson, Thomas Tidholm, Madeleine Engfeldt-Julin

Konstnärssamtal med fr v. Anna Bengtsson, Thomas Tidholm, Madeleine Engfeldt-Julin

Thomas Tidholm, tidigare huddingebo, är författare, poet, dramatiker och översättare. Han lyfter fram att han är en språkens man. Här ett par axplock ur hans konstnärsliv. Han har t ex översatt Liftarens väg till galaxen av Douglas Adams . Tillsammans med hustrun Anna-Clara Tidholm har de skrivit och illustrerat många barnböcker. Han har också gjort flera samarbeten med konstnärer såsom Hans Wigert och Karin Mamma Andersson.
Den senaste boken han skrivit är romanen om Hilding, som berättar om hur det var i Hälsingland förr i tiden, om ”utanviksfolket”, om människor som inte riktigt hör till.
När Thomas berättar om sitt arbete, betonar han friheten att välja vartefter, att ”få till det” på sitt eget sätt. Fågelholkarna som Thomas ställer ut nu, bär alla sin särskilda prägel. Han berättar att de blivit till i hans snickarbod, där han samlar saker han ser som kan komma till användning. Man kan t.ex. se svarvade detaljer från spinnrockar på de fantasifulla holkarna.

Anna Bengtsson är författare och illustratör, och för henne är bilderna det viktigaste. Exempel på böcker hon gjort är prisbelönta ”Gummilisa hittar hem”, som handlar om plastankor som är ute på havet, som idag fått otäck aktualitet mot bakgrund av flyktingströmmen, särskilt barnen, över Medelhavet. När vi går runt och tittar på tavlorna, berättar Anna om hur tavlan med alla svanar på en åker kom till, hur hon såg alla vita fläckar på åkern, och först tyckte det var sådana där vita emballerade rullar som bönderna numera samlar sitt hö i. Detta var innan hon kunde identifiera dem som massor av svanar.

Något som verkar förena de båda konstnärerna är att de båda söker på egna villkor, och finner något som talar till kreativiteten. För Annas del t ex när hon berättar om en gammal pinnsoffa, som får huvudrollen i en historia, en pinnsoffa från farfars mormor.
Text: Malou Warren

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.