Kåre Frenning

Kåre Frenning – Bildmakare som målar med kameran

Kåre Frenning

Kåre Frenning

Kåre startade som jazzmusiker. Något han tänkt fortsätta med, men en trafikolycka vid 23 års ålder gjorde att Kåre miste delar av hörseln. Kameran fick ersätta trummorna och tillfredställa Kåres kreativa sinne. Idag är han en av våra främsta inom konstfoto.

Men först blev det studier i ekonomi och många års arbete som sälj- och marknadschef för olika verksamheter allt från elinstallationer till kaffemaskiner. Här startade bildintresset. Visualisering och användning av bilder ingick som en naturlig del i arbetet med reklam och marknadsföring.

– Behovet av att få utlopp för min kreativa sida växte sig allt starkare och jag började på min fritid arbeta med foto mer som ett sätt att skapa konst än att dokumentera händelser.

Kåre gick med i Enskede fotoklubb och ställde ut sina bilder för första gången 1983-84. 1998 klev han av för att ägna sig åt fotografering på heltid.

– Jag var trött på att jaga lönsamhet och ville fördjupa mig inom fotografins område.

Ställt ut bland annat på Moderna Museet

Vid denna tid hade Kåre Frenning på allvar kommit igång med utställningsverksamhet. Genom åren har han ställt ut sina bilder bla på Moderna Museet, Kulturhuset i Stockholm, Galleri Kontrast och Haga Konstsalong samt på museer och gallerier i Grekland, Polen och Holland. Hans bilder hänger på många företag och offentliga verksamheter bla sjukhus och ges bort som företagspresenter.

Kåre har i flera år undervisat på Moderna Bildskolan.

Bilder som poesi, musik och jazzimprovisation

– Som bildmakare vill jag att mina bilder ska kännas spännande. De ska kunna ses många gånger om utan att man tröttnar på dem. De har ofta flera bottnar och jag vill att betraktaren ska upptäcka nya saker i dem. De ska också ge lugn och harmoni.

Musik, poesi och improvisation som är en viktig del i jazzutövande utgör inspiration när han komponerar sina bilder. Kompositören Ravel inspirerade exempelvis till hans bild Bolero.

 Bolero

Bolero

Kåre Frenning arbetar huvudsakligen analogt, vilket är svårt att tro när man ser hans bilder.

– Jag arbetar med kameran, dess inställningar, ljuset, filter, olika exponeringar mm. En bild kan ta flera månader att bli färdig innan jag är nöjd. En bild ska kännas som musik, avslutar bildmakaren Kåre Frenning.

Text: Madeleine Engfeldt-Julin

FAKTA Kåre Frenning

Konstnärlig Utbildning: Olika fotoutbildningar

Se vidare http:// www.kare.nu

Medlem i HKK sedan 2002