Från Leonardo da Vinci till Antarktis
Hisnande inspiration från urtida fossiler, klassisk renässans samt hotade djur och kulturer har guidat huddingekonstnärerna Margareta Röstin och Svenerik Jakobsson i deras konstnärskap. Jag hälsar på dem i deras invändigt planerade villa i Trångsund.
På nedre planet ligger Margaretas och Sveneriks ateljéer och verkstäder på rad. Jag stiger in i Margaretas stora ljusa ateljé . Här trängs olika material, pigmentburkar, böcker, grafiska blad och hennes eget handgjorda papper vilket är en av hennes specialiteter.
– Grundförutsättningen för att göra mina papper är en Holländare, en kvarn som tuggar sönder fibrerna, till exempel bomull, hampa, lin och även retur från 400gr koppartryckspapper. Varje kvalitet måste köras separat beroende på att tiden för att mala dem är olika, berättar hon. Sedan kan jag göra mina olika blandningar. Ofta utgår jag från rent lin i olika kulörer till exempel gult lingarn. När sedan de olika massorna är färdiga och motsvarar det jag vill få fram, skär jag ut mallar för varje form och färg . Varje papper gjuts sedan för sig.
Margareta utbildade sig i början på 60-talet på textillinjen på Konstfack. Hon fick en bra start på yrkeslivet.
– Jag vann en tävling som innebar att jag under två år fick väva kyrkotextilier när Daltorps kyrka skulle byggas .
Hon har innehaft ett antal stipendier genom åren. Bland dessa kan nämnas Statens Konstnärsstipendium vid två tillfällen, Huddinge kulturstipendium samt Kirunas stads stipendium.
Offentliga utsmyckningar
Margareta har genomfört offentliga utsmyckningsuppdrag åt sjukhus, statliga institutioner och landsting. Här i Huddinge möter vi bl a hennes vackra ridå i aulan i Huddinge gymnasium och väven i ingången till Huddinge kommunalhus, samt blästrade fönster i Huddinge centrum. Ett av de senaste uppdragen är utsmyckningen av Trångsundsskolans matsal som hon utfört tillsammans med Svenerik Jakobsson. Hon har haft en rad utställningar i hela landet samt deltagit i samlingsutställningar utomlands. Margareta har i många år arbetat som konstnärlig rådgivare åt landstinget i Stockholm, bl a som rådgivare i utsmyckningen av Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Damen med hermelinen
Margareta har fortsatt arbeta med textil och grafik kopplat till hennes spännande egengjorda papper. De senaste åren har hon arbetat med mosaik och grafik. I de grafiska bladen har hon integrerat Leonardo da Vincis målning ”Damen med hermelinen”. En målning som hon fascinerades av i samband med en utställning i Malmö 1994.
– Målningen ville inte lämna mig utan ingår nu i flera av mina konstverk. Jag bearbetar mina bilder i datorn, hittar lämpliga kombinationer, för att sedan föra över på polymerplåtar och trycka dem på vanligt sätt i en grafikpress. Bilderna ramas sedan in med passe-partouter av mina handgjorda papper.
Populära och vackra bilder som sveper över ett helt tidsspann från renässans till nutid och som idag blivit Margaretas signum. Nedan exempel på Margareta Röstins konst.
Levande verkstad
– Jag hade en bra bildlärare i skolan, berättar Svenerik Jakobsson och kom in direkt med mina arbetsprover. Jag fick en klassisk utbildning på gamla Konstfack som då låg på Mäster Samuelsgatan.
På Konsthögskolan mötte Svenerik grafiken och fängslades av tekniken. I Stockholm blev han bekant med Adelyne Cross-Eriksson, legendarisk skapare av Levande verkstad. Hennes filosofi hade sitt ursprung i Bauhaus-skolan som menar att alla kan skapa. Läs mer här.
– Jag fick möjlighet att arbeta som hennes assistent och hjälplärare i fem år, berättar Svenerik, något som gav mig ovärderliga erfarenheter.
Många Huddingebor känner igen Svenerik då han arbetat många år som bildlärare på Huddingegymnasiet och bla med HKK-konstnären Håkan Bull startat det estetiska programmet med bild i centrum. (En utbildning som tyvärr nu är nedlagd då bildämnet nedprioriterats ).
Besjälad av ishavets natur och djur
Svenerik har ett äventyrligt sinne och har alltid fascinerats av djur, natur och fiske.
– En dag kom grannen in och frågade om jag var intresserad av att delta i en fiskesafari på Grönland. Jag hängde på och blev helt besjälad av landskapet och djurlivet.
Resan ägde rum 1979 och blev en vändpunkt för Svenerik samt inledningen på en helt ny motivvärld med och natur och djur som lever i arktis och antarktis. Han lärde känna den blivande chefen för Grönlands Nationalmuseum och fick frågan att göra en utställning med sina etsningar från Grönland. Vid vernissagen tillfrågades han av rektorn för Nuuks Konsthögskola om han ville bli gästlärare på skolan.
– I sjutton år har jag varit där några veckor varje år och undervisat, berättar Svenerik, samtidigt som jag kunnat måla.
Bilder som älskas av många och i klimatförändringarnas tid blivit mer aktuella än någonsin.
Antarktisexpeditionen
1989 fick han frågan att som en av två konstnärer följa med den svenska Antarktisexpeditionen. Svenerik Jakobsson och Lars Lerin delade hytt och upplevelser. Om denna expedition har Lars Lerin skrivit boken ”Sydishav en expedition ” illustrerad med fotografier och egna målningar. Nedan en liten interiör från resan…
”Så sätter Svenerik på sig etsningsuniformen och förvandlar vår hytt till grafisk verkstad. Kvällen kommer. Och jag ligger på golvet och målar isflak. Medan skymningen sig sänker. Och Svenerik städar, sorterar underkläder och fossil, vässar pennor, räknar filmrullar. När jag går till sängs vid elvatiden prasslar han fortfarande med smörpapper, spegelvänder Nordenskjölds stuga”.
Svenerik deltog 2008 också på det svenska forskningsfartyget ”Oden” när Kronprinsessan Victoria, Kronprins Haakon och Kronprins Frederik besökte Svalbard.
Representerad i Sverige och utomlands
Svenerik har liksom Margareta uppburit flera stipendier och haft många samlings- och separatutställningar i Sverige och utomlands. Utöver grafik ställer han ut akvareller och stenskulpturer. Bland offentliga konstutsmyckningsuppdrag kan nämnas ett flertal uppdrag åt Huddinge kommun bl a reliefer och skulpturer i bostadsområdet Koljan och skulpturer och grafik i Saltsjöbadens samskola. Han finns representerad på flera utländska museer och bibliotek bla i The New York library och Staatliche museen zu Berlin. Härhemma finns han bla i Nationalmuseums och Statens Konstråds samlingar samt hos många kommuner och landsting. Svenerik har innehaft olika styrelseuppdrag bla som ordförande i Nordiska Konstförbundet i 7 år. Nedan några av Sveneriks många konstverk.
Hösten 2015 var det nordisk kulturvecka i Nuuk och både Svenerik och Margareta bjöds in för att hålla workshops i grafik och papperstillverkning för 10 yrkesverksamma konstnärer.
– Det var väldigt roligt och givande för mig att komma dit säger Margareta, som annars vikarierat i skolan för Svenerik när han varit bortrest under längre tider.
Nu arbetar de båda för att visa upp de grönländska konstnärerna här i Sverige, förhoppningsvis i Huddinge.
Febril aktivitet råder i ateljé och verkstad. I skrivande stund står flera utställningar på tur. I höst ställer Svenerik ut hos Saabs konstförening och de båda tillsammans på Helle Knudsens galleri. Senare kommer Svenerik vara gästkonstnär på Lars Lerins museum i Sandgrund.