Gugge Norinder och Åsa Byred

Möt Huddingekonstnärerna Gugge Norinder och Åsa Byred

img_1005

Gugge och Åsa har bott och verkat i Huddinge i snart 50 år. De tar emot i sin villa som är omgärdad av en vacker trädgård. Det är inte vilken trädgård som helst utan en prisbelönt trädgård.

– Vi har fått första pris som Årets trädgård här i Huddinge, berättar Åsa Byred, och visar en del av trädgården med en gångbro vilket gör att man associerar till de vackra japanska trädgårdarna.

Som att sitta på teater

Det säger Gugge Norinder när han beskriver sin långa bana som illustratör på SVT.

Gugge Norinder. Rättegång 80-tal

Gugge Norinder. Rättegång 80-tal

– Jag ritade mycket när jag var liten. Jag hade en kompis skolan som var likadan. Vi gav varandra tips om skuggningar mm. Han blev också konstnär. På något sätt så fick jag realmössan till slut, skrattar Gugge. Jag arbetade som tandteknikerelev några år, men var inte så intresserad. Föräldrarna var lite bekymrade.

Den två år äldre systern talade med familjen så att Gugge fick börja på Berghs reklamskola. Han gick där 1958 -1960 på illustratörslinjen. Här fick Gugge bl a träna reportageteckning, något som skulle bli hans jobb så småningom. Men dessförinnan arbetade han med olika reklamjobb bland annat på Electrolux och SAS reklamavdelningar. 1975-76 var Gugge Norinder specialelev i figurteckning och anatomi på Konstfack.

Rapport

Efter att tidigare sökt en tjänst på Rapport fick Gugge 1972 chansen att prova på att jobba som illustratör på TV2s Rapport… och på den vägen blev det.

– Jag blev kvar där i 31 år till min pensionering 2003, berättar Gugge och tycker att han verkligen haft tur. Inte bara att få arbeta på den arbetsplatsen utan också att han hann pensioneras innan datorerna gjorde sitt genombrott inom illustrations- och formgivningsbranschen.

Gugge har haft många spännande händelser att illustrera i sin karriär. Palmemordet, styckmorden som blev en riktig långkörare. Det var makabert, kommenterar han. Norrmalmstorgdramat och Clark Olofsson, Sveriges inträde i EU mm. Under den här tiden följde han också många rättegångar med bl a Leif Silbersky och Henning Sjöström. – Det var som att sitta på teater!, utbrister Gugge.

Gugge Norinder. EU bildas 1967

Gugge Norinder. EU bildas 1967

Varje ledig stund ägnades åt att utveckla konstnärskapet. Och resten vet vi ju – Gugge har varit representerad på många utställningar med sina fantastiska akvareller. Gugge Norinder har också ritat en tecknad serie som gått på TV ” Njals saga” och i många år illustrerat årsböcker om brott.

Nu senast har vi sett Gugges fina akvareller med stockholmsmotiv på HKKs Flygel i Fullersta gård.

Livsavgörande biltur

Åsa Byred kommer från en kulturellt intresserad familj, där det var accepterat att utbilda sig till konstnär.

– En sommar gick jag på Gerlesborgsskolan, berättar hon. Det var en makalös undervisning och ledde till att jag sökte in på Konstfack.

Åsa gick på avdelningen för mural och dekorativ målning. Åsa har även gått ett år på Slade School of Fine Art i London och arbetade där med koppargrafik.

En dag på Konstfack skulle klassen åka och titta på kyrkligt muralmåleri. En i gänget kände någon som hade bil. Denne någon visade sig vara – Gugge. När kamraten Hertha Hillfon senare hade fest blev också Gugge ditbjuden och Åsa och Gugge blev ett par.

– Sedan började barnen komma och det blev ont med tid för konstnärligt skapande.

Åsa fick jobb på Tekniska högskolans bibliotek och har också arbetat i Botkyrka och Huddinge bibliotek.

– Konstnärsskapet har jag hållit på med vid sidan om. Ett tag när jag jobbade kväll hyrde jag en ateljé där jag kunde hålla på med min konst under förmiddagarna.

Åsa byred

Åsa Byred, Drömträdgård, vinyl

Åsa Byred

Åsa Byred, Fullersta bio, vinyl

Åsa Byred har deltagit i många utställningar. Hon arbetar i en abstrakt stil. Ett tag var hon med i Fullerstagruppen.

– Det som på senare år inspirerat mig har varit utmaningarna i samband med 1000 meter konst när HKKs konstnärer fick ett givet ämne och skulle skapa någonting i parken utifrån detta. Skulpturer/installationer som deltagarna i 1000 meter konst kunde rösta på.

– Det var väldigt roligt!

Och tittar man ut i trädgården får man se fantastiska skulpturer som minner om Åsas skapande gärning.

img_1008

Åsa Byred och Gugge  Norinder framför Åsas skulptur

Text och bild: Madeleine Engfeldt-Julin

 

FAKTA Gugge Norinder

Utbildning: Berghs reklamskola. Illustratörslinjen

Medlem i HKK sedan ?

FAKTA Åsa Byred

Utbildning: Linjen för mural och dekorativ målning, Konstfack. Slade School of Fine Art. Gerlesborgsskolan.

Medlem i HKK sedan ?