Gun Lindblad och Gunnar Lundkvist

Möt Gun Lindblad och Gunnar Lundkvist*

Gunnar Lundkvist och Gun Lindblad i sin ateljé

Gunnar Lundkvist och Gun Lindblad i sin ateljé

 Vi träffar Gun Lindblad och Gunnar Lundkvist i deras magnifika och anrika ateljé på Hörningsnäsvägen i Huddinge. Gun är glaskonstnär och formgivare och Gunnar är konstnär, fotograf och grafisk formgivare.

Gun och Gunnar bor i Lizzie Olsson Ahrles och Asmunds Ahrles tidigare hem. Från att på Ahrles tid ha varit fullbelamrat med konst och skulpturer är huset nu mera sparsamt möblerat. Här och var syns stora abstrakta konstverk, affischer samt tunga glaspjäser ur Guns och Gunnars produktion. I det höga taket i den ljusa ateljén finns fortfarande traversen kvar som lyfte in material till Asmunds skulpturer samt lyfte ut dem när de var färdiga.

– Vi träffades redan 1974 på Kyrkeruds estetiska folkhögskola, berättar Gun och Gunnar och skrattar.Sedan blev det konstfack för båda. Grafisk inriktning för Gunnar samt keramik och tre-dimensionell gestaltning för Gun.

– Jag gick ett påbyggnadsår inom glas berättar Gun, samtidigt som Gunnar var med och startade bildgruppen Flugan.

Bildgruppen Flugan

Flugan utförde många uppdrag inom illustration, design och grafisk formgivning. Under 80-talet var Bildgruppen Flugan, Design Centers formgivare. Design Center i Stockholm var en satsning för att öka och samordna kontakter mellan industrin och formgivare. 1985 invigdes centret med utställningen ”Därför Design”.

– Vi arbetade bland annat med deras utställningslokal på Norrlandsgatan, berättar Gunnar.En annan stor kund var bokförlaget Liber där Gunnar formgav läromedel i kemi och matte.

Så småningom splittrades gruppen men Gunnar har drivit verksamheten vidare och fortsatt med grafisk formgivning inom ramen för Flugan. Lyckosamt för Huddinge Konstnärsklubb som haft stor glädje av Gunnars design av bl a utställningsaffischer och material genom åren. Gunnar är utbildad tecknare och jobbar nu främst i svartvitt, grafik, måleri, teckning och foto.

Formgivare på Kosta

Gun var ivrig att komma igång med att arbeta och slutade sitt påbyggnadsår på Konstfack i förtid.

– Jag vandrade helt enkelt upp till designchefen på Kosta, säger Gun och skrattar. Till min stora förvåning fick jag arbete som formgivare hos dem.

Guns karriär som glaskonstnär gick sedan i raketfart. Hon stannade fem år på Kosta och formgav flera serier glas och en servis. 1987 fick hon en inbjudan till California College of Arts and Crafts i Oakland, USA.

– Jag tillfrågades om att vara så kallad ”Artist in residence” under ett år. Att ha arbetat på Kosta som ju var världsberömt gjorde att jag fick många uppdrag av företag över hela världen. För att klara detta la jag ut uppdrag till eleverna som en del i deras utbildning. Vistelsen där visade sig vara ett lyckokast som har gett mig kontakter över hela världen. Många av eleverna och lärarna har jag fortfarande kontakt med.

Victoria and Albert Museum

Gun kom på ett eget sätt att gjuta glas som ledde till flera uppdrag och utställningar. Hon har varit formgivare för några av våra mest namnkunniga glasbruk, Strömbergshyttan, Gullaskrufs glasbruk, Bergdala, Reijmyre, dessutom under ett år för Waterford Crystal. Hon har gjort många offentliga verk för flera sjukhus och skolor bla Södersjukhuset, för företag som AstraZeneca i Mölndal, Umeå Energi, Huge fastigheter samt myndigheter.Gun har ställt ut runt om i världen och finns representerad bl a på Nationalmuseum, Victoria and Albert Museum i London och Corning Museum i USA. Gun har varit medlem i ”Blås och Knåda”.

Under de senaste tio åren har marknaden för glas förändrats på grund av konkurrens från främst Asien. Många svenska glasbruk har fått läggas ned.

– För en glaskonstnär är det dyrt att arbeta med glas, kommenterar Gun. Därför har jag de senaste åren inte kunnat arbeta så mycket i detta material.

Gun har istället arbetat med andra material som hon bygger sina skulpturer i t ex polyester, gummi, trä mm. Hon visar skisser på glaskollektioner och fantastiska glaspjäser som hon gjort genom åren.

– Fick jag önska så skulle jag naturligtvis jobba mer med glas.

Text: Madeleine Engfeldt-Julin

* Gunnar Lundkvist avled 2016 efter det att denna artikel publicerats.

FAKTA Gunnar Lundkvist

1956-2016
Utbildning:Linje för grafisk formgivning och illustration, Konstfack
Se vidare Gunnar Lundkvist CV
Medlem i HKK sedan starten 1989

FAKTA Gun Lindblad

Född 1954
Utbildning: Linjen för keramik och glas, Konstfack
Se vidare Gun Lindblad CV och www.gunlindblad.se

 

Medlem i HKK sedan starten 1989